Kamu kurumlarının Ar-Ge ile giderilebilecek ihtiyaçlarının karşılanması ya da sorunlarının çözümü amacıyla 10 Mart 2005 tarihinde yapılan “Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK)” toplantısında alınan karar doğrultusunda Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) başlatılmıştır.
Program ile;
- Kamuda satın almaya dayalı tedarik yöntemi,
- Teknolojik nitelikli ürün/sistem tedariğinin yurtdışından yapılması,
- Teknolojik nitelikli ürün/sistem için çok miktarda kaynağın yurtdışına aktarımı,
yerine
- Ar-Ge’ye dayalı tedarik yöntemi,
- Teknolojik nitelikli ürün/sistem tedariğinin ulusal kaynaklardan sağlanması,
- Teknolojik nitelikli ürün/sistem ithalatı için yurtdışına aktarılan kaynakların daha az maliyetle yurtiçinde üretime aktarılması,
hedeflenmektedir.
Kamu kurumları tarafından tespit edilen sorunların çözümüne ve/veya ihtiyaçlara yönelik olarak ilan edilen çağrılara üniversiteler, kamu Ar-Ge birimleri ve özel kuruluşların bilgi birikimi, yetişmiş insan gücü ve alt yapı imkanları kullanılarak sunulan Ar-Ge nitelikli projeler desteklenmektedir.
Kamu kurumlarının Ar-Ge nitelikli ihtiyaçlarını giderme öncelikli hedefi yanında;
- kamu, özel kuruluş ve üniversite işbirliği teşvik edilmekte,
- üniversitelerde yapılan temel ve uygulamalı araştırmaların sonuçları ürün geliştirmede kullanılarak, bilgi ve yüksek teknolojiye dayalı sanayi üretimi hedeflenmekte,
- ülkemizdeki Ar-Ge personeli istihdamına katkı sağlanmaktadır.
1007 Programına sunulan projeler iki Araştırma Destek Grubu tarafından desteklenmektedir.
KAMAG - Kamu Araştırmaları Destek Grubu
SAVTAG - Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu
Program Kapsamı
Ar-Ge’ye dayalı çözüme ihtiyacı olan ve proje sonuçlarının uygulanmasını taahhüt eden kamu kurumları “Müşteri Kurum”; proje hazırlama ve proje yürütme, beceri, deneyim ve altyapısına sahip; projenin yürütüldüğü kamu Ar-Ge birimi, üniversite ve/veya özel kuruluş ise “Proje Yürütücüsü Kuruluş” olarak programda yer alırlar.
Desteklenecek projeler çıktılarına göre dört farklı nitelikte olabilir:
- Prototip/Sistem/Pilot Tesis Projesi: Çıktısı prototip, sistem veya pilot tesis niteliğinde olan, müşteri kurum ihtiyacının prototipin çoğaltılması, sistemin doğrudan veya çoğaltılarak kullanılması veya pilot tesisin büyük tesise dönüştürülmesiyle karşılandığı, müşteri kurum ihtiyacının karşılanmasının yanında ticarileştirme potansiyeli olan projeler
- Model/Yöntem/Süreç Projesi: Çıktısı model, yöntem veya süreç niteliğinde olan, müşteri kurum ihtiyacının bu çıktıların doğrudan kullanımı ile karşılandığı ve ticarileştirme potansiyeli öncelik taşımayan projeler
- Teknoloji Birikim Projesi: Teknolojik olarak yerli üretim potansiyeli olmayan ürünleri üretebilme yetkinliği kazanma amacına yönelik, çıktısının doğrudan endüstriyel ölçekte kullanılamadığı, teknolojik birikim elde etmeyi hedefleyen projeler
- Fizibilite Projesi: Diğer 3 nitelikte olabilecek projenin yapılabilirliğine karar vermeye yönelik, süresi bir yılı geçmeyen, toplam proje bütçesi çağrı aşamasında belirlenen ve ek süre ve ek ödenek verilmeyen projeler.
Müşteri Kurum, 1007 Programı kapsamında desteklenen projelerin çıktılarını kullanmayı taahhüt ettiği Proje Sonuçları Uygulama Planını (PSUP) TÜBİTAK’a sunmaktadır. TÜBİTAK proje sonuçlarının müşteri kurum tarafından uygulamaya aktarılmasını bu plana göre takip etmektedir. Teknoloji birikim projelerinde PSUP yerine proje yürütücüsü kuruluşlar tarafından Teknoloji Kazanım Yol Haritası (TKYH) düzenlenmekte ve bu yol haritası doğrultusunda teknoloji geliştirme süreci izlenmektedir.
Proje Süresi
1007 Programı kapsamında sunulan projelerin Ar-Ge süresi en fazla 48 aydır.
Çağrı Bütçesi
Bütçe üst limitleri çağrı sürecinde belirlenmekte olup çağrı konusuna ve kapsamına göre değişmektedir.
Proje Destek Bütçesi
Personel (yürütücü, araştırmacı, danışman, bursiyer), makine-teçhizat, sarf malzemesi, hizmet alımı ve seyahat giderleri %100 oranında desteklenmektedir. Özel kuruluşların seri üretim amacıyla da kullanılabilecek makine-teçhizat talepleri en fazla %40 oranında desteklenmektedir. Ayrıca, proje bütçesinin %10’u oranında kurum hissesi ve %20’sini geçmemek üzere Bilgi ve Kazanımların Sürekliliği Bütçesi verilmektedir.
Burslar ile ilgili üst sınırlar aşağıda verilmiştir:
İhtiyaç Analizi Süreci
Müşteri Kurum, Ar-Ge nitelikli ihtiyaçlarını TÜBİTAK tarafından belirlenen formata uygun olarak hazırlar ve TÜBİTAK’a gönderir. Proje çağrısı yapılacak konular, söz konusu Ar-Ge nitelikli ihtiyaç başlıkları arasından belirlenir.
Odak Grup Süreci
Belirlenen ihtiyaç alanlarına ilişkin çağrı dokümanı hazırlanması amacıyla müşteri kurum temsilcileri, konu uzmanları ve TÜBİTAK uzmanlarının katılımıyla Odak Grup çalışması yapılır.
Çağrı Süreci
Çağrılara ilişkin duyuru ve çağrı dokümanı TÜBİTAK internet sayfasında yayınlanır. Proje çağrısının yayınlanmasının güvenlik açısından sakıncalı olduğu durumlarda, TÜBİTAK resmi internet sayfasından çağrı duyurusu yapılmaz, ilgili kuruluş(lar)a çağrı daveti gönderilir
Başvuru Süreci
Proje başvuruları iki aşamalı olarak alınır. Ancak, gerekli görüldüğü hallerde doğrudan II. aşama proje önerileri istenebilir.
KAMAG için, başvurular elektronik olarak yapılmaktadır. Sadece imza gerektiren sayfalar basılı olarak talep edilmektedir.
SAVTAG için, Çağrı Dokümanı doğrultusunda belirlenen formatta ve 1007 Program amacına uygun olarak, PYÖK/PYK tarafından hazırlanan Proje Öneri Formları, imzalı olarak elden teslim edilir.
Değerlendirme Süreci
Proje önerileri; TÜBİTAK tarafından belirlenen proje değerlendirme kriterleri çerçevesinde ilgili Grup tarafından değerlendirilir.
Proje değerlendirme sürecinde özel kuruluşlar ve kamu Ar-Ge birimlerinin/merkezlerinin (üniversitelerdeki merkezler dahil) Ar-Ge yeteneklerini değerlendirmek amacıyla söz konusu kurum ve kuruluşlarda yerinde inceleme yapılabilir.
Birinci Aşama Değerlendirmesi, konu uzmanlarından oluşan Komisyon tarafından yapılır. I. aşama proje önerilerinin komisyon değerlendirmesi; (1) Çağrıya uygunluk, (2) Ar-Ge Niteliği, (3) Yapılabilirlik olmak üzere üç ölçüt üzerinden yapılır.
İkinci Aşama Değerlendirmesi, konu uzmanlarından oluşan Panel tarafından yapılır. II. aşama proje önerilerinin teknik panel değerlendirmesi; (1) Ar-Ge Niteliği, (2) Yöntem, (3) Yapılabilirlik ve (4) Bütçenin Uygunluğu olmak üzere dört ölçüt üzerinden yapılır. Ayrıca, proje önerisinde sunulan bütçe gerekçeleri doğrultusunda detaylı bütçe değerlendirmesi yapılır.
İzleme Süreci
Projelerin bilimsel, teknik, idari ve mali açılardan izleme ve denetleme faaliyetleri proje ara çıktılarına, iş paketlerine ve proje aşamalarına göre belirlenen Gelişme Raporları doğrultusunda müşteri kurum temsilci/leri, TÜBİTAK tarafından belirlenen konu uzmanları ve TÜBİTAK uzmanları tarafından gerektiğinde yerinde inceleme yapılarak yürütülür. Ayrıca, KAMAG projeleri için aylık ilerleme raporları ile izleme yapılır, SAVTAG projelerinde izlemeye ait hususların detayları çağrı dokümanlarında belirtilir.
KAMAG Çağrılar
Aktif çağrılar hakkında bilgi almak ve başvurular için:
http://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr
Kamu Yapay Zekâ Ekosistemi - 2024 Çağrısı
Çağrı takvimi önümüzdeki günlerde güncellenecektir. Bu kapsamda, Kamu kurum ve kuruluşlarının çağrı kapsamında belirlenen ihtiyaçları ve teknik isterler dokümanı yayınlanma tarihi açıklanacaktır.
SAVTAG Çağrılar
Aktif çağrılar hakkında bilgi almak için:
http://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/kamu/ulusal-destek-programlari
Kimler Müşteri Kurum (MK) Olabilir?
Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklar ile bağlı, ilgili ve ilişkili kurum/kuruluşları MK olabilirler. Ancak bu kuruluşların ana hizmet birimleri MK olamaz.
Kimler Proje Yürütücüsü Kuruluş (PYK) Olabilir?
Üniversiteler, kamu Ar-Ge birimleri, özel kuruluşlar veya bunların oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından proje başvuruları yapılabilir.
Kimler Projede Görev Alabilir?
A. Proje Yürütücüsü, Araştırmacı (yurt dışı araştırmacı hariç), Danışman ve Yardımcı Personel
Proje ekibinde yer alacak yürütücü, araştırmacı veya danışmanların;
Üniversite personeli olmaları durumunda; doktora/tıpta uzmanlık derecesine sahip olmaları ve proje konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olduklarını gösteren çalışmalarının (yayın, proje, rapor, vb.) olması gerekmektedir.
Kamu kurumları veya özel kuruluşlarda çalışmaları durumunda; uzmanlığı konusunda en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları ve proje konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olduklarını gösteren çalışmalarının (yayın, proje, rapor, vb.) olması gerekmektedir.
Herhangi bir kuruluşta çalışmayan emekliler, proje teşvik ikramiyesi (PTİ) almamak şartıyla proje ekibinde araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler. Emeklilerin, proje yürütücüsü olarak görev alabilmeleri için mutlaka herhangi bir kuruluşta tam zamanlı olarak çalışıyor olmaları gerekmektedir.
B. Bursiyer
Türkiye’de kurulu yüksek öğretim kurumlarında Lisansüstü (Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora) eğitimlerine devam etmekte olan “öğrenciler” veya öğrenci statüsündeki “Araştırma Görevlileri” ile doktoralı olup herhangi bir kurum/işyerinde çalışmayan, 40 yaşını doldurmamış olan ve doktora/tıpta uzmanlık derecesinin alındığı tarih ile ilgili programın son başvuru tarihi arasında kalan sürenin 5 yıldan fazla olmaması koşulunu sağlayan kişiler ise doktora sonrası bursiyer olarak proje ekibinde yer alabilirler.
Kimler Projede Görev Alamaz?
Kamu kuruluşları için müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, hastane yöneticisi, başhekim ile üniversiteler için rektör, rektör yardımcısı, dekan, başhekim ve genel sekreter 1007 Programı projelerinde proje ekibinde yer alamaz.
KAMAG
KAMAG için başvurular hem 1. Aşama hem de 2. Aşama için elektronik ortamda alınmaktadır.
Elektronik başvuru sistemine http://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Islak imzalı olarak sunulması gereken belgeler aşağıda yer almaktadır.
Birinci Aşama Belgeleri
Birinci aşamada ıslak imzalı olarak sunulması gereken belgeler:
- Kabul ve Taahhüt Beyanları sayfaları,
- Kurumsal Ar-Ge Yeteneği Öz Değerlendirme Formu (Özel sektör kuruluşları her proje başvurusunda, Kamu Ar-Ge birimleri ve üniversitelerdeki Ar-Ge merkezleri 1007 Programına ilk defa başvuruda bulunduğunda Kurumsal Ar-Ge Yeteneği Öz Değerlendirme Formunu sunmalıdır.),
- TÜBİTAK Başkanlık Onay Yazısı (Proje ekibinde TÜBİTAK Merkez/Enstitülerinden yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması halinde),
- Çağrıya özel istenen diğer belgeler.
Proje başvurusu yapılırken söz konusu form/belgelerin en güncel versiyonlarının elektronik başvuru sisteminden indirilmesi gerekmektedir.
İkinci Aşama Belgeleri
İkinci aşamada ıslak imzalı olarak sunulması gereken belgeler:
- Kabul ve Taahhüt Beyanları sayfaları,
- Proje Ekibinin İmzalarını İçeren ilgili belgeler,
- İş yükü Taahhüt Belgesi,
- Çağrıya özel istenen diğer belgeler.
Tüm elektronik başvuru çıktısı sunulmamalıdır. Belirtilen belgeler dışında bir belge sunulması durumunda değerlendirmede dikkate alınmayacaktır.
I. Aşama Proje Başvurularının Değerlendirmesi
I. aşama proje önerilerinin değerlendirmesi; (1) Çağrıya uygunluk, (2) Ar-Ge Niteliği, (3) Yapılabilirlik olmak üzere üç ölçüt üzerinden yapılır.
I. aşama proje önerileri konu uzmanlarından oluşan komisyon tarafından değerlendirilir.
Ayrıca, özel kuruluşlar ve kamu Ar-Ge birimlerinin/merkezlerinin (üniversitelerdeki merkezler dahil) Ar-Ge yeteneklerini değerlendirmek amacıyla Kurumsal Ar-Ge Yeteneği Değerlendirmesi yapılabilir. Bu kapsamda, kuruluşların Ar-Ge yetenekleri yerinde inceleme yapılarak aşağıda yer alan başlıklar doğrultusunda değerlendirilir.
Kurumsal Ar-Ge Yeteneği Değerlendirmesi,
- Ar-Ge Yönetimi,Teknolojik Varlıklar ve Yönetimi,
- Ar-Ge İnsan Kaynakları ve Yönetimi,
- Bilgi Kaynakları Yönetimi,
- Fikri Haklar Yönetimi,
- Proje Yönetimi,
- Ar-Ge Deneyimi,
ölçütlerini kapsar.
Değerlendirmeyi başarı ile geçen proje yürütücüsü kuruluşların yer aldığı projeler için 2. aşama proje önerisi istenir. Değerlendirme sonucunda Ar-Ge yeteneği yeterli bulunmayan kuruluşlar projede görev alamaz veya proje desteklenmez.
II. Aşama Proje Başvurularının Değerlendirmesi
II. aşama proje önerilerinin teknik değerlendirmesi; (1) Ar-Ge Niteliği, (2) Yöntem, (3) Yapılabilirlik ve (4) Bütçenin Uygunluğu olmak üzere dört ölçüt üzerinden konu uzmanlarından oluşan panel tarafından yapılır. Aynı çağrı kapsamında sunulan projeler aynı panelde değerlendirilir. Panel değerlendirmesi sonucunda projelerin revize edilmesi ya da reddedilmesi kararı TÜBİTAK tarafından verilir.
Revizyon Değerlendirmesi
Panel değerlendirmesi sonucunda revizyon kararı verilen proje önerileri için panel önerileri doğrultusunda revizyon talep edilir. Yapılan revizyonların uygunluğu değerlendirilerek, yeterli bulunan projeler için bütçe paneli değerlendirmesi yapılır.
Bütçe Paneli Değerlendirmesi
Proje bütçesi, proje önerisinde sunulan bütçe gerekçeleri ile proforma faturalar ve teklif mektupları, danışmanlık/hizmet alımı belgeleri doğrultusunda konu uzmanlarından oluşan panel tarafından değerlendirilir. Bütçe paneli değerlendirmesine uygun olarak revize edilen proje önerilerinin sözleşme hazırlıkları başlatılır.
TÜBİTAK-Kamu Araştırmaları Destek Grubu
TÜBİTAK Ek Hizmet Binası İşçi Blokları Mahallesi,
Muhsin Yazıcıoğlu Cad. No:51/C Çankaya, ANKARA
Tel: (0312) 298 1303
Faks: (0312) 428 0933
TÜBİTAK- Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu
Atatürk Bulvarı No:221 06100 Kavaklıdere/ANKARA
Tel: (0312) 298 9600
1007 Programı ile ilgili sorularınız ve merak ettikleriniz için:
TÜBİTAK Destekleri Forumu
TÜBİTAK BAŞKANLIK ÇAĞRI MERKEZİ:
444 66 90